Dobrosav Gavrić, koji je osuđen za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana i njegove prijatelje Milenka Mandića i Dragana Gavrića, krio se u Južnoafričkoj Republici i uporno osporavao srpski zahtev za izručenje on će ipak posle 14 godina biti izručen Srbiji.

Dobrosavu Gavriću u poslednje dve godine ubijani su, jedan za drugim, advokat, prijatelji, poznanici, dok je on iz zatvora Helderstrum, koji je okružen maslinjacima i šumom, pokušavao da se izbori da ne bude izručen Srbiji u kojoj ga zbog trostrukog ubistva u „Interkontinentalu“ čeka 35 godina zatvora.

Za njim je u Srbiji raspisana poternica 2006. godina. On je uhapšen u Juznoafričkoj Republici 2011. godine. Otkriven je sasvim slučajno, nakon što je teško ranjen u napadu na jednog od najvećih kriminalaca tog dela sveta Sirila Bika. Gavrić je bio vozač okorelom kriminalcu u trenutku ubistva 2011. godine, a nosio je dokumente na ime Saša Kovačević.

Prema pisanju južnoafričkih medija, Gavrić je od 2007. godine živeo u luksuznom stanu na obali mora u Kejptaunu. Navodno je sa suprugom i njihovim dvema ćerkama živeo kod pristaništa za jahte u sklopu projekta V&A Waterfront.

Sve do septembra prošle godine je Gavrić tražio azil zbog, prema njegovim rečima, činjenice da je osuđen u politički motivisanom procesu. Sudija ustavnog suda JAR Leona Teron odbila je njegov zahtev za azilom i čini se da je samo pitanje vremena kad će ga napokon poslati na odsluženje 35-godišnje zatvorske kazne u Srbiji.

Južnoafrički Sandej Times objavio je i kako je Gavrić, koristeći lažni identitet, i bosanski pasoš ušao u Ekvador 2006. godine. Otamo je ušao u JAR preko turističke vize, pa je njegova supruga dobila poslovnu vizu i otvorili su restoran u Johanezburgu.

Iste godine je pokrenuo kompaniju za uvoz i izvoz, a i sklopio je prijateljstvo s ranije spomenutim Bikom. Gavriću je dodatni problem stvorila i činjenica da je svojevremeno radio za srpsku obaveštajnu službu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here