epa00775625 Metropolitan Amfilohije Radovic of Montenegro and the Coastlands carry a box allegedly containing a sacred Christian relic, the right hand of St. John the Baptist which was returned to Montenegro's old capitol Cetinje, from Moscow, on Tuesday 18 July 2006. EPA/BORIS PEJOVIC

Litiju u Podgorici predvodio je crnogorski mitropolit Amfilohije. Ispred Hrama Hristovog vaskrsenja i večeras se okupilo oko 60.000 ljudi.

Pored mitropolita Amfilohija, molebanu u Podgorici su prisustvovali i vladika bregalnički Marko iz Ohridske arhiepiskopije i mati Anastasija, igumanija manastira Devič sa Kosova i Metohije, kao i vladika karakaški i južnoamerički Jovan iz Ruske zagranične crkve.

Nakon što se litija vratila ispred hrama, sabranima se obratio vladika, koji je kazao da se blaga vest o Hristu vaskrslome nastavlja bez prekida 2.000 godina, a njen svedok je Hram Hristovog vaskrsenja, kao i ove litije koje se događaju u Crnoj Gori:

– Veliki su Božji dar litije koje ovde traju već 1.700 godina, od vremena velikoga cara Konstantina, kada je posle prokletoga cara Dukljanina dao slobodu Crkvi Božjoj i vratio hramove i imanja Crkvi, crkvenim zajednicama, sveštenicima, episkopima onoga vremena. Od tada je njegov zakon postao mera sveukupnog zakonodavstva evropskog do naših vremana.

Nažalost, poručio je mitropolit, samo u Crnoj Gori gde je Crkva Hristova prisutna od 4. veka, oni koji ne veruju u Hrista i njegovo vaskrsenje i misle da je moguće ubiti Hrista na način kako mu je zbog interesa presudio Pontije Pilat, obnavljaju zakone prokletoga cara Dukljanina.

Mitropolit je kazao da se nada da će se naši „vlastodršci urazumiti i ukinuti Zakon o slobodi veroispovesti, koji je sramota i za njih i za ovu državu“.

– Posebno je sramota za Crnu Goru pred čitavom Evropom. To je ono što svedoči cela Evropa. Dobijamo podršku iz Berlina, Pariza, Njujorka, Londona, ne samo od predstavnika Pravoslavne crkve na čelu sa našim i carigradskim patrijarhom, nego i od rimskog pape i od naše braće muslimana – rekao je Amfilohije.

U litiji su nošeni omofor i krst Svetog Vasilija Ostroškog.

On je kazao da crnogorskoj Vladi i vlasti, koja donosi bezakone zakone, nije smetalo da pozove Hašima Tačija, „jednog sramnog zločinca za čestiti albanski narod“.

– Hašim Tači nije predstavnik tog čestitog naroda, nego razbojnika kosovskih, koji je uz pomoć međunarodnih razbojnika Kosovo i Metohiju uništavao, srušio 150 hramova zajedno sa bombarderima sa Zapada i Pećku patrijaršiju i Dečane i preti da i on oduzme crkve Božje, kao što prete i ovi naši koji su na vlasti da oduzmu ove svetinje Božje. Kome da ih daju? – kazao je Amfilohije.

On je rekao da svetinje niko odavde neće poneti, navodeći da su ovde građene i sagrađene.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here